tevreden

Mensen zijn erg ontevreden over zichzelf. Ze vinden van zichzelf dat ze knapper hadden moeten zijn, mooier, soepeler, slanker, stoerder, rijker, machtiger. Ja, wat had allemaal wel niet beter gekund. Vaak vinden mensen van zichzelf dat ze te veel zorgen hebben, dom zijn, een kneus, of zelfs een gedrocht; of in ieder geval erg ongelukkig. Al spreken ze het niet uit, daarom denken ze het nog wel. Vanuit dit gezichtspunt kijken ze dan weer naar de anderen.
En ja hoor... Die anderen zijn allemaal véél gelukkiger, zorgelozer, knapper, mooier, slanker, slimmer, en ga zo maar door. Tenminste... dat denk je dan. Het spreekwoord zegt al: "Het gras bij de buren is altijd groener". Veel mensen hebben echt een verkeerd beeld van zichzelf en van de anderen. Ze schatten zichzelf te laag in en anderen schatten ze te hoog in. "Iemand die zo'n groot huis heeft, zo veel geleerd heeft, zo'n mooie auto heeft, zo'n begrijpende echtgenoot en zulke lieve kinderen, die heeft vast geen problemen. En ik zit maar in de put en zie geen uitweg", denken ze dan. Ze denken er ook niets aan te kunnen veranderen.
Weer een ander spreekwoord zegt immers: "Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje". Dit is dus typisch doemdenken. Het is verlammend. En het is nergens voor nodig. Het heeft geen zin om je dood te staren op de eigenschappen die je mist en waarvan je zou willen dat je ze had. Het is onzin om jezelf ook maar een streep minder hoog in te schatten dan wie ook. Het is afkeurenswaardig om arrogant te zijn. Maar het is zo mogelijk nog funester om jezelf te laag te waarderen.
Voor de buitenwacht houden deze mensen zich groter dan ze zijn. Ze lachen maar wat en beweren dat het "wel goed" met ze gaat. Maar in werkelijkheid lijden ze vaak in stilte en weten vaak niet hoe ze veranderingen kunnen bewerkstelligen bij zichzelf. Het helpt om deze proplemen bespreekbaar te maken. Er ontstaat dan weer lucht en nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. Door te praten over gevoelens van minderwaardigheid, blijkt dat je hierin niet alleen staat. Je kunt in de regel niet veel veranderen aan andere mensen. Maar het is wel degelijk goed mogelijk om te werken aan veranderingen bij jezelf.

«Terug