lef

Lef tonen, het is soms moeilijker dan je denkt. Toch is lef noodzakelijk voor een interessant en fijn leven. Wie lef heeft, is authentiek.
Loesje zei het al: leven is het meervoud van lef. Wie niet als een kasplantje thuis wil zitten maar zijn leven een beetje leuk wil maken, moet moed tonen. De kou trotseren en je bed uit komen. Op mensen afstappen, zonder dat je weet of ze wel vriendelijk reageren. Kortom: de grote en kleine confrontaties van iedere dag.
Dat is niet altijd even eenvoudig. Ieder mens is af en toe bang. Angst is een permanente begeleider van de mens. Niemand is nooit bang. Dat komt doordat angst een evolutionaire functie heeft. Van angst voor honden tot doodsangst: alle bange gevoelens zijn in eerste instantie bedoeld ons ervoor te behoeden dat we domme of gevaarlijke dingen doen. Op de vlucht gaan voor een leeuw die met open gesperde bek op je af komt? Heel handig. Als kind geen koekje pikken omdat je bang bent voor een tik op je vingers van mama? Verstandig.
Angst is dus nodig. Dat wil ook weer niet zeggen dat we ons leven door angst moeten laten regeren.
Angst kan ook fijn zijn. Sommige mensen zijn er dol op. Ze doen aan bungeejumping, stappen in de achtbaan, springen in het diepe. Want het gevoel dat het geeft, als je je eigen angst hebt overwonnen, is heerlijk en onbetaalbaar.
Maar velen vinden de prijs daarvoor te hoog. De meeste mensen geven liever toe aan hun angst dan risico te lopen. Ze zijn bang af te gaan, bekritiseerd, gekwetst of ontslagen te worden, een onzeker bestaan te moeten leiden, tekort te komen. En daarom kiezen ze de weg van de minste weerstand. Ze komen wel hun bed uit, en gaan ook naar hun werk. Maar bij alles spelen ze op safe. Ze kiezen de gemakzuchtige middenweg. Ze noemen zichzelf voorzichtig, gematigd en vredelievend maar in werkelijkheid zijn ze laf.
Lafaards kiezen een studie die ze eigenlijk oersaai vinden, maar die hen later een goede baan oplevert. Zijn ze afgestudeerd, dan zitten ze zich gek te vervelen in die goed betaalde baan en dat mooie koophuis. Maar ze blijven zitten, want een nieuwe baan zoeken brengt zoveel risico's en onzekerheden met zich mee. En hoe moet het dan met de hypotheek? Op het werk kijken ze de andere kant op als een collega wordt gediscrimineerd. Zijn ze het zelf ergens niet mee eens, dan houden ze hun mond stijf dicht. Stel dat de baas jouw idee slecht vindt en je uitlacht.

¬ęTerug